Vlaamse energielening voortaan ook voor zonnepanelen
Toegevoegd op Apr 24, 2015
Wie zonnepalen wil plaatsen, kan voortaan ook beroep doen op de Vlaamse energielening. Dat meldt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom. Kwetsbare groepen die in aanmerking komen voor een intrest van 0 procent kunnen er ook energiezuinige huishoudtoestellen mee aankopen.
De Vlaamse energielening bestaat nog maar sinds 1 januari van dit jaar. Doel is om er energiebesparende ingrepen mee te financieren: hoogrendementsglas en ramen, dakisolatie, een condensatieketel, muurisolatie. De formule blijkt een succes. Intussen zijn al 1.195 leningen goedgekeurd. In bijna de helft van de gevallen wordt de lening aangevraagd voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen.
Enkel zonnepanelen laten plaatsen, was niet in heel Vlaanderen mogelijk met de energielening. Maar daar komt nu verandering in. Minister van Energie Annemie Turtelboom maakt het nu mogelijk voor alle Vlamingen om de installatie van zonnepanelen te financieren via de energielening. "We willen het plaatsen van zonnepanelen op deze manier stimuleren", klinkt het in een persbericht. "De rendementen zijn hoog, en interessant. Je bespaart op je elektriciteitsfactuur. Wie zonnepanelen aanschaft via een groepsaankoop haalt een rendement van vijf procent."
De steun via groene stroomcertificaten voor kleine installaties is recent afgeschaft. "We willen evolueren naar een beleid dat meer gericht is op investeringssteun." Het budget van de energieleningen werd vandaag met 12,5 miljoen verhoogd tot een bedrag van 30 miljoen euro.
Belangrijke detail: wie wil lenen voor zonnepanelen moet een geïsoleerd dak hebben. Als die voorwaarde vervuld is, kan de lening gebruikt worden voor de financiering van de zonnepanelen, de leiding, de keuring, de doorvoer door het dak en de draagstructuur van de zonnepanelen.
Kwetsbare gezinnen
Een gezin kan met de energielening maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar. Voor de meerderheid van de bevolking geldt dan een intrest van 2 procent, terwijl bepaalde kwetsbare groepen (lage inkomens, mensen in schuldbemiddeling, ...) kunnen lenen aan 0 procent.
Ook voor die kwetsbare groepen is er nog een nieuwigheid: zij kunnen voortaan ook energiezuinige huishoudtoestellen (A+ of beter) financieren met de energielening.