Bouwpunt mini-site

       Er is niks gezelliger dan een pelletkachel van G&D Energy

VragenVan wat worden pellets gemaakt ?    


Deze worden gemaakt van zuiver zagemeel (houtafval) afkomstig uit zagerijen. Er zit geen lijm of ander bindmiddel in. Door de harsen die het hout bevat kan het zagemeel dus in korrelvorm  geperst worden en blijft het geheel (de pellet) mooi van vorm. 


  

Komt er veel stof vrij bij het gebruik van een pelletkachel ?   


Eigenlijk niet, de deur van een pelletkachel moet nooit opengedaan worden.Tenzij om te kuisen. Het is een volledig gesloten verbrandingskamer. Er kan nooit stof ,roet of vonken vrijkomen en op de vloer vallen of in de ruimte terecht komen.    


Hoeveel pellets ga ik verbruiken ? 
  


Dat is afhankelijk van het stookgedrag en regime (s’nachts braden of niet ?). Hoe warm is het buiten ? Hoe warm wil je het binnen hebben. Hoe goed is de woning geisoleerd? Wat is het vermogen van je kachel? Is de kachel met of zonder kanalisatie?  Men kan alleen ZEKER zeggen wat het min. & max. verbruik van een kachel per uur kan zijn !    


Kachel ’s nachts laten branden of niet ?

   

Dat moet je zelf wat ondervinden. Indien de kachel ’s nacht op een lagere temperatuur kan blijven branden blijven de ruimtes verwarmd en moet de kachel ’s morgens maar een klein beetje bij verwarmen op een iets hoger temperatuur om het aangenaam te krijgen. Laat je de kachel ’s nachts uitdoven, dan koelt de ruimte sterk af en dan moet de kachel ’s morgens op volle vermogen beginnen werken om de ruimte warm te krijgen. Doe zelf met uw kachel de proef op de som en probeer de 2 methodes elk een week en bekijk wat het resultaat zal zijn.   Hoe werkt nu zo’n pelletkachel ?


Men vult het reservoir met pellets. Zet de kachel aan (enkele sec. op de on knop duwen) de kachel zal nu opstarten  via de wormschroef die de pellets in de vuurkorf zal droppen ,de gloeikaars (bevind zich in de vuurkorf) zal zorgen voor de ontbranding van de eerste lading pellets. Eens die pellets zijn beginnen te branden zal de gloeikaars niet meer werken , en zullen de reeds in brand zijnde pellets verder branden door de luchtaanvoer die nu onderaan de vuurkorf aangevoerd wordt. De grootte van de vlam (& temperatuur) bepaald nu de hoeveelheid pellets die aangevoer zullen worden door de wormschroef m.a.w vraag je een hogere temperatuur aan de kachel dan zullen er meer pellets toegevoerd worden en andersom. De kachel zal nooit van zich zelf uitgaan (tenzij het reservoir leeg is). Hij zal als de temperatuur bereikt is in standby gaan branden (zeer kleine vlam). De rookgassen zullen met behulp van een ventilator naar buiten of in de bestaande schouw afgevoerd worden (gedwongen afvoer).    

Welk onderhoud moet er door wie gedaan worden ?    


Het onderhoud wat je zelf kan doen is uiteraard om de 2 a 3 dagen de assen van de kachel (wel in koude toestand) eens verwijderen en het ruitje proper maken met koud water en azijn. Om de 2500 a 3000 kg pellets-verbruik (wordt door sommige kachels aangegeven) is het aangeraden de kachel een grote buurt te geven (zelf of door uw dealer)    


Wat komt er bij zo’n plaatsing van een pelletkachel kijken ?    


In principe moet u zich als klant daar niets van aantrekken, de plaatsing van de kachel gebeurd door G&D Energy gratis. Wij dekken alle meubels en  vloer af met dekens. De eventuele gaten in de bestaande schouw of naar buiten worden gemaakt met een diamantboor van 90 mm. Het stof dat hierdoor vrij komt wordt meteen opgevangen door een grote professionele stozuiger. De kachel wordt op zijn plaats gezet (altijd in samenspraak met de klant) en aangesloten. Ofwel in de bestaande schouw (met inox buis of flexible) of wel wordt er buiten een schouw voorzien van 80 mm (meestal in zwart gelakte inox). Wij stellen altijd voor om een T te plaatsen met condensstop en dit om het onderhoud van die schouw te vereenvoudigen en de eventuele condens in de schouwpijp te kunnen verwijderen. De afwerking op binnen en buitenmuur gebeurd door een rossas .De ruimtes tussen de schouwbuis en de muur wordt opgevuld met een vuurvast isolatiemateriaal.  De hoogte van de schouw buiten wordt bepaald door de klant in samenspraak met ons. Na de werken stofzuigen wij de werkplek binnen en buiten volledig. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de schoonmaak en alleen nog maar te genieten van uw nieuwe pelletkachel.    


Moet ik een echte (TREK) schouw hebben ?    


Als het gaat over de rookgasafvoer bij een pelletkachel  kunnen we heel duidelijk zijn . EEN PELLETKACHEL HEEFT EEN ROOKAFVOERKANAAL NODIG . Maar het moet niet per definitie een bestaande schouw zijn waar bv ; een hout of kolenkachel in heeft gebrand (een echte schouw met goeie trek dus !) het kan  eenvoudigweg gedaan worden door een gat in de buitenmuur te maken en een inox rookafvoerkanaal  van 80 mm te voorzien. Een pelletkachel DUWT (door ventilator) zijn rookgassen naar buiten of in de schouw. Dit in tegenstelling met de hout of kolenkachel daar MOETEN de rookgassen naar buiten afgezogen worden door de schouw zelf (schouwtrek).    


Hoe zit het met de garantie ? 


Na deskundige plaatsing en afregeling van de parameters door onze technieker en na doorsturen van het garantiecertificaat naar de importeur van uw kachel (wordt door ons gedaan) zal de garantie-periode aanvangen. Voor de meeste merken is dit een periode van 2 jaar. U kan bij G&D Energy rekenen op een goede service. Wij komen na een telefonische melding graag langs om u kachel te herstellen of opnieuw af te regelen naar u wensen op dat moment . Ook helpen wij u alle dagen graag 7/7 verder via telefonische interventie!!  Wij staan garant voor de juiste aanpak bij afregeling, onderhoud en eventuele herstelling van uw kachel door alle opleidingen en bijscholingen te volgen bij de importeurs van de door ons verkochte kachels.    


Wordt een pelletkachel net zo heet als een houtkachel ?    


De hitte bij een pelletkachel (met ventilator) situeert zich VOORAL rond de ventilator en aan de ruit .Dus achteraan en aan de zijkanten van zo’n pelletkachel wordt het warm maar niet (ECHT) heet. Men kan er perfect z’n hand op houden zonder gevaar op brandwonden. Een pelletkachel is dus veel kindvriendelijker dan een houtkachel! En men kan zo’n pelletkachel ook perfect plaatsen in de buurt van een mooie shouwafwerking zonder gevaar dat deze vuur vat of brandschade zal oplopen.    


Kan ik een pelletkachel op mijn parketvloer plaatsen ?    


Ja zeker, geen probleem en dit omdat de warmte (hitte) zich VOORAL zich rond de ventilator en aan de ruit bevind.Dus onderaan van zo’n pelletkachel wordt het nooit (ECHT) heet.  Uitzondering voor de kachels met ventilator onderaan.  Men kan hier altijd kiezen voor de aankoop van een bodemplaat!    


Welke pellets gebruik ik het best?    


Er is meer verschil in kwaliteit van pellets dan dat er  kwaliteitsverschil is tussen de pelletkachel merken.  Het is dus aan te raden de pellet te gebruiken die uw dealer verdeelt. Daar is de kachel (wormschroef) op afgeregeld en zal u het beste resultaat mee bereiken.    


Wat met de afstelling van mijn kachel ?    


Indien u een pelletkachel koopt bij G&D Energy hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.  Uw kachel wordt (door de importeur opgeleide ) technieker bij plaatsing GRATIS afgeregeld naar de opgelegde fabrieksnormen. Heeft u nog specifieke eisen of wensen laat ze gerust weten en hij past het graag voor u aan.    


Is een kachel met extra kanalisatie wel interresant ?    


Indien u in de buurt van de kachel nog een extra ruimte wil verwarmen vb : de inkomhall ,wc ,keuken enz... kan u best opteren voor een kachel met extra kanalisatie. Zo kan u met die ene kachel ook diverse andere ruimtes in de woning verwarmen. Kostenbesparend dus.   


Wat als ik een bestaande schouw zou gebruiken, krijg ik dan geen vlekken op de schouwmuren ( in bv. Slaapkamer ) ?    


De vlekken op het behangpapier in de slaapkamer die we vroeger nogal eens zagen waren afkomstig van de chemische stoffen die vrijkwamen door gebruik van stookolie e.a brandstoffen. Vooral door de afzetting van zwavelzuur e.d in die rookgassen.  Dit is onmogelijk bij gebruik van een pelletkachel (zeer zuiver rookgas zonder chemische afzetting in schouw). Condensvorming en afzetting in de schouw (muren) is dus ongekend bij verwarming met pelletkachels in een bestaande schouw. Een dubbelwandige (kostelijke) schouw laten plaatsen is niet nodig.   


Kan ik mijn kachel gemakkelijk zelf programmeren ?    


Jazeker, bij elke kachel die vertrekt uit ons magazijn is een Nederlandse handleiding voorzien. Zo kan u perfect en zonder probleem uw kachel zelf programeren. Na plaatsing krijgt u van onze technieker ook een personlijke uitleg i.v.m de bediening en programmering v.d kachel. Aarzel niet hem dan ook alles te vragen wat je graag wil weten i.v.m uw kachel.    


Hoe bepaal ik welke kachel ik thuis nodig zou hebben ?    


Elke ruimte of woning is anders: andere isolatie, veel of weinig ramen, gesloten bebouwing, open bebouwing, open keuken enz... Als je kiest voor een pelletkachel, laat je dan begeleiden door G&D Energy.  Wij zorgen ervoor dat de juiste kachel op de juiste plaats terecht zal komen !