Bouwpunt mini-site
Wij zetten de volgende stap richting een groene en duurzame toekomst. Wij evolueren naar Energreen, Your Powerhouse.

EU en China eens over zonnepanelen

Toegevoegd op Jul 29, 2013

De EU en China hebben hun geschil over zonnepanelen bijgelegd. Na wekenlang getouwtrek is een minimumprijs afgesproken voor Chinese zonnepanelen die ingevoerd worden in de EU. Dat heeft de EU-commissaris voor Handel Karel de Gucht zaterdag laten weten. .

De Gucht sprak van een 'vriendschappelijke oplossing'. De EU dreigde met een importheffing van 47,6 procent omdat de Chinese staat producenten van zonnepanelen steunt en deze hun producten ver onder de Europese prijzen op de markt kunnen brengen. Begin deze maand werd al een heffing van bijna 12 procent van kracht.

In reactie op de EU-heffing stelde Peking ook belasting op de invoer van producten uit de EU in. Een daarvan was op de chemische stof toluïdine waarmee onder meer verf, medicijnen en bestrijdingsmiddelen worden gemaakt.

De import van zonnepanelen uit China in de EU wordt geschat op 21 miljard euro per jaar.

Hogere prijzen
Afase, een samenwerkingsverband van ruim 750 bedrijven in de Europese zonne-energie, vreest dat het akkoord leidt tot hogere prijzen voor zonne-energie. De voorlopige importheffingen die de EU vorige maand instelde, veroorzaakte al een flinke daling in de vraag naar zonnepanelen. Daardoor zijn enkele prominente Europese bedrijven al failliet gegaan.

'Prijsverhogingen versnellen wat wij de laatste maanden al hebben gezien: krimp van de werkgelegenheid in de gehele Europese zonne-energiesector. Mochten de minimumprijzen die de EU en China zijn overeengekomen, op een te hoog niveau worden vastgesteld, dan moeten we personeel in de EU ontslaan en onze kennis en expertise buiten Europa proberen aan te bieden', waarschuwde voorzitter Thorsten Preugschas van Afase.