Bouwpunt mini-site
Wij zetten de volgende stap richting een groene en duurzame toekomst. Wij evolueren naar Energreen, Your Powerhouse.

Geen netvergoeding in Vlaanderen

Toegevoegd op Nov 27, 2013

Geen netvergoeding voor gezinnen met zonnestroom

Beheerders van kleinere zonnestroominstallaties in België moeten geen netvergoeding betalen. De federale energieregulator CREG wilde mensen met zonnepanelen sinds begin dit jaar een forfaitaire vergoeding laten betalen om het net te gebruiken, maar het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat dit niet mag. De vergoeding zou tussen de 200 en 250 euro bedragen. PV-Vlaanderen, de vereniging van installateurs van zonnepanelen, had daar een proces tegen aangespannen en heeft nu gelijk gekregen.

PV-Vlaanderen is verheugd met de uitspraak. "De bedragen die de netbeheerders voorstellen, zijn niet billijk omdat ze enkel rekening houden met het opgestelde vermogen aan zonnepanelen en niet met de werkelijke productie van zonnestroom". Volgens Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, zijn subsidies eigenlijk niet meer nodig voor zonnestroominstallaties kleiner dan 10 kWp. "Dat toont het rekenmodel van het Vlaams Energieagentschap VEA voor de groenestroomcertificaten aan."

Uiteraard is ook SMA verheugd dat hiermee een verwarrend obstakel uit de weg is geruimd. Het wegvallen van de nood aan subsidie, andere dan een terugdraaiende teller, zorgt dan ook voor een feitelijk grid-parity situatie.

De grootste elektriciteitsleveranciers rekenden de netvergoeding nog niet door aan hun klanten omdat ze de uitspraak wilden afwachten. Kleinere leveranciers hebben de vergoeding wel al aangerekend en zullen nu het bedrag aan hun klanten met zonnepanelen moeten terugbetalen.

Particulieren die meer informatie willen over de mogelijkheden van zonnestroom in België kunnen mailen naar info@gd-energy.be